Top 5 This Week

Related Posts

Yamaha Ténéré 660

En numera unik (tillverkas inte längre) Yamaha med dubbla skivor fram, 21-tumsframhjul och encylindrig motor.

Encylindriga äventyrshojar från Japan gå det inte tretton på dussinet. Faktum är att det finns en enda modell och den har inte haft någon konkurrent sedan KTM slutade tillverka sin 640 Adventure för en hel del år sedan. Yamaha Ténéré dök upp redan 1983 som en replika av den Paris-Dakar-racer som Cyril Neveu vann med 1979 och 1980.

Manuell start med höger ben (här Franco Piccos). En av modellens förlagor här på seriöst uppdrag i mitten av 1980-talet.

Som 660-kubikare kom Ténéré redan 1991 och tillverkades fram till 1999, när den försvann och kom tillbaks först tio år senare (med ny teknisk specikation förstås) med modellbeteckning XT 660 Z. Ändelsen Z innebär att den kompletterar XT 660-seriens R- och X-modeller. Motor och ram är likadana på alla tre, svingen av enklare fyrkantsprofilsnitt på R-versionen och Ténéré-fjädringen har unik specifikation. Dessutom har Ténéré dubbla skivbromsar fram. Fronten gör Ténéré omöjlig att blanda ihop med någon annan modell. Meningen är att den ska skydda föraren från både stenskott längs dåliga grusvägar och fartvind längs långa transporter, men dessutom skydda alla förmodade instrument som en verklig äventyrare monterar i tornformation framför styret på sin motorcykel: roadbook, GPS etcetera.

Här syns de skydd av plast som Yamaha har monterat och som behöver ersättas av metallkonstruktioner för att verkligen fungera.

I originalutförande består instrumenteringen av en analog varvräknare flankerad av ett LCD-fönster med trippmätare och hastighets- och bränslemätare. Inte speciellt imponerande. För att vara en encylindrig motorcykel är Ténéré 660 tung. Fulltankad väger den närmare 210 kilo, vilket gör att den inte fungerar som skogshoj och att du behöver hjäp av en resekamrat om du fastnar i ett djupt dike. Det finns gott om originaltillbehör för att förbättra äventyrspotentialen, men de är dyra och fullt utrustad blir Ténérén dyrare än multicylinderalternativen Tiger 800 X eller BMW F 800 GS. Det kan alltså vara viktigare att värdera vilken utrustning ett begagnat exemplar har än hur långt det har gått.

Tydlig analog-digital instrumentering flankerad i överkant av båge för montering av önskade tillbehör. Kanske med en Tough-Claw.

Jämfört med konkurrenternas två- och trecylindriga alternativ saknar Yamahan effekt. Motorn har inte den explosivitet som får en kvast av sprutande småsten från bakdäcket att rikoschettera mellan trädstammarna och över femtusen varv vibrerar den ordentligt. Å andra sidan är motorn ytterst driftsäker, vilket är ett starkt argument för den som planerar att befinna sig där tillgång på hjälp och reservdelar är starkt begränsad. När Ténérén behöver delar och service kan ägaren glädja sig åt att det oftast kostar väsentligt mindre än för konkurrenterna. För att vara en encylindrig motorcykel är Ténérén mycket bekväm. Jämfört med de två andra XT-modellerna är skillnaden stor och beror på att sätet är större och mjukare, att vindskyddet är uppenbart bättre och att körställningen är mycket rymlig. Eftersom modellen är så praktisk använder många förare sina Ténéré i ur och skur, vilket brukar sätta sina spår på utsatta delar som bromsar, fotpinnar och fjädringslänkage. Rost och korrossion är inte ovanligt och ljuddämparen som sitter helt oskyddad ovanför bakhjulet får utstå en hel del.

Här sitter föraren betydligt mer bekvämt än på andra encylindriga motorcyklar.

ABS-bromsar blev standardutrustning till årsmodell 2011; de går inte att koppla ur och funktionen är godkänd. Som de flesta hojar med lång fjädringsväg dyker gaffeln rejält under kraftig inbromsning, vilket försämrar kontrollen när underlaget är asfalt. För att anpassa en Ténéré för seriösa uppdrag bör du prioritera däcken. Att byta till seriösa terrängdäck som exempelvis Pirelli MT21 kommer göra en enorm skillnad. Se därefter över förarmiljön. Ett nytt och kraftigare styre och/eller risers så att det fungerar att stå upp och köra. Montera även större och kraftigare fotpinnar som minimerar risken att halka med fötterna. För att föbättra fjädringen kan du välja allt från att byta ut fjädern bak för en dryg tusenlapp till att ersätta originalkomponenterna både bak och fram med högkvalitativa alternativ. Att byta ut det tunga avgassystemet är framför allt ett effektivt sätt att minska vikten, snarare än att öka effekten.

Det är samma motor som sitter i Yamaha MT-03 och XT 660 R (och X) och den ger mellan 37–41 uppmätta hästkrafter på bakhjulet. Den genomsnittliga bensinförbrukningen ligger mellan 0,52–0,61 liter / mil.

Plus: Komfort. Driftsäkerhet. Lågt inköpspris. Räckvidd.
Minus: Hög vikt. Otillräcklig toppeffekt.

Motortyp: 1-cylindrig, 4-takt, vätskekyld. Ventilmekanism: 4 vent/cyl, DOHC. Slagvolym: 660 cm³. Borrning/slag: 100/84 mm. Kompression: 10,0:1. Max effekt: 48 hk/6 000 rpm. Max vrid: 58 Nm/5 250 rpm. Bränslesystem: Insprutning 44 mm spjällhus. Koppling: Våt, flerskivig. Antal växlar: 5. Drivning: Kedja. Konstruktion: Stålrör (aluminiumsving). Hjulbas: 1 500 mm. Sadelhöjd: 895 mm. Broms fram: Två 298 mm, tvåkolvsok. Broms bak: 245 mm, enkolvsok. Däck fram: 90/90 – 21. Däck bak: 130/80 – 17. Fulltankad vikt: 183 kg. Bränslekapacitet: 22 liter.

BMW G 650 GS Sertão

BMW:n har kedjedrivningen på samma sida där kickstart på vissa motorcyklar finns som praktiskt komplement till startmotorn.

Sertão betyder ungefär ”vildmark” på portugisiska och ger en fingervisning om hur BMW har tänkt att den här modellen ska användas. I praktiken är det den mycket beprövade och dugliga modellen F 650 Dakar från 1999 som har moderniserats tekniskt och estetiskt. Jämfört med Yamahan är komforten bättre, framför allt tack vare en mycket bekväm och bred sadel. Motorn är en riktigt pärla: gott om effekt, ändå mjuk gång utan vibrationer som gör längre resor möjliga. En del exemplar har dragits med svårigheter att starta när motorn är varm, så kör motorn varm och kolla att den startar ordentligt. En mycket beprövad konstruktion från den österrikiska motortillverkaren Rotax. Men sedan 2009 skruvas de faktiskt ihop i staden Loncin i Kina och skickas till Berlin för montering i det tyska chassit.

Plus: Ovanlig blandning av komfort och hög gruskompetens.
Minus: Den främre stänkskärmen går lätt sönder.

Motortyp: 1-cylindrig, 4-takt, vätskekyld. Ventilmekanism: 4 vent/cyl, DOHC. Slagvolym: 652 cm³. Borrning/slag: 100/83 mm. Max effekt: 48 hk/6 500 rpm. Max vrid: 60 Nm/5 000 rpm Antal växlar: 5. Drivning: Kedja. Konstruktion: Stålrör (aluminiumsving). Hjulbas: 1 484 mm. Sadelhöjd: 860 mm. Fulltankad vikt: 193 kg. Bränslekapacitet: 14 liter.

Honda XR 650 R

Ifall du väljer Hondan kommer du träna upp den där rätta snärten som man kickar igång motorcykelmotorer med.

En förutsättning för att du alls ska överväga Hondan är att du kan tänka dig att leva utan elstart. Här är det högerbenet som gäller varje gång motorn ska igång. XR 650 R är en stark, snabb och driftsäker grushoj som även tar sig fram i ganska svår terräng. Betydligt smalare och befriad från reptåliga delar jämfört med Yamahan. Ärliga mätningar av Hondan har visat 47 uppmätt hästkrafter på bakhjulet. Hondamotorn är stark! Att försöka trimma den ger ingen större utdelning och på svenska grusvägar finns heller ingen anledning. Årsmodell 2000 har en felkonstruerad kopplingsbussning som föranledde Honda att modifierad denna till 2001. Ett gott råd är att montera den nya bussningen med fler hål för bättre smörjning; denna har artikelnummer 22116-MBN-671. 

Plus: Stark motor. Smidig.
Minus: Saknar elstart. Primitiv vid landsvägskörning.

Motortyp: 1-cylindrig, 4-takt, vätskekyld. Ventilmekanism: 4 vent/cyl, DOHC. Slagvolym: 649 cm³. Borrning/slag: 100/82,6 mm. Max effekt: 61 hk/6 750 rpm. Max vrid: 63 Nm/5 500 rpm Antal växlar: 5. Drivning: Kedja. Konstruktion: Stål. Hjulbas: 1 485 mm. Sadelhöjd: 935 mm. Fulltankad vikt: 133 kg. Bränslekapacitet: 10 liter.

KTM 690 Enduro R

Om du är säker på att du inte kommer använda din hoj till annat än aktiv gruskörning, då ska du definitivt överväga KTM 690 Enduro. En bättre och roligare hoj för grusväg finns troligen inte. Motorn har förvisso balansaxel, men jämfört med de andra modellerna i den här jämförelsen vibrerar den kraftigt. 53 bakhjulshästar i en landsvägsstånka har sitt pris. Till årsmodell 2009 kom ändelsen R, vilket innebär 20 millimeter längre fjädringsväg och 20 millimeter högre sadelhöjd. Från och med 2012 är strålkastaren mer kraftfull och ABS originalmonterat. Kolla noga att hojen har fått service vid rätt miltal; den encylindriga motorn ger mer effekt än många tvåcylindriga med samma cylindervolym och behöver omvårdnad. Observera att sadeln är stenhård och vibrationerna kraftiga. Räckvidden ligger på 18 mil.

Plus: Tål riktigt tuffa tag. Motorn. Fjädringen.
Minus: Stenhård sadel. Vibrationer.

Motortyp: 1-cylindrig, 4-takt, vätskekyld. Ventilmekanism: 4 vent/cyl, DOHC. Slagvolym: 690 cm³. Borrning/slag: 102/84,5 mm. Max effekt: 66 hk/7 500 rpm. Max vrid: 68 Nm/6 000 rpm. Antal växlar: 6. Drivning: Kedja. Konstruktion: Stålrör. Hjulbas: 1 504 mm. Sadelhöjd: 910 mm. Fulltankad vikt: 148 kg. Bränslekapacitet: 12 liter

Suzuki DR 650 SE

En suveränt kompetent grusvägshoj bland de som också klarar vardagsgöromål. Reservation för plåttank som är mindre stryktålig än plast-diton.

Redan 1996 kom den här kompetenta grushojen från Suzuki som på kort tid blev en stor favorit bland svenska grusvägsentusiaster.  Och det är lätt att förstå varför. DR650 kombinerar låg vikt med en tillräckligt stark motor, en kombination som sällan blir fel ifall den kombineras med japansk noggrannhet. Något du bör göra i förebyggande syfte är att montera bort den övre kedjerullen. På fabriken har man monterat denna för nära kedjan, vilket innebär att rullen belastas mycket hårt av kedjan och till slut slits rullen med sitt fäste av ramen som kan skadas. Så länge den här motorn får sin olja utbytt ett par gånger per säsong och påfylld däremellan är den väldigt svår att ha sönder. Elstart på alla årsmodeller.

Plus: Mångsidig. Robust. Hög driftsäkerhet.
Minus: Plåttank känslig för stenskott.

Motortyp: 1-cylindrig, 4-takt, luft- och oljekyld. Ventilmekanism: 4 vent/cyl, DOHC. Slagvolym: 644 cm³. Borrning/slag: 101/82 mm. Max effekt: 46 hk/6 300 rpm. Max vrid: 54 Nm/4 600 rpm. Antal växlar: 5. Drivning: Kedja. Konstruktion: Stålrör. Hjulbas: 1 490 mm. Sadelhöjd: 885 mm. Fulltankad vikt: 147 kg. Bränslekapacitet: 13 liter.

Previous article
Next article
Tobias Bovin
Tobias Bovin
Leg. psykolog med soft spot för allt som går fort.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles