Top 5 This Week

Related Posts

Yamaha Austria Racing Team – YART

41 = Noriyuki Haga, 33 = Marco Melandri och 45 = Colin Edwards. Det är inte vilka avdankade racehojar som helst som poserar hos YART i Heimschuh i sydöstra Österrike. Flest hästkrafter hade man omkring 2011 när de gamla reglerna ännu praktiserades, berättar Mandy Kainz.

Ifall man gillar motorcyklar och tycker om – kanske även fascineras av – ordning och reda är det mycket belönande att besöka Yamaha Austria Racing Team (YART) i österrikiska Heimschuh. Ja, det slutar faktiskt med h på det där viset. Mycket hög kompetens i kombination med gott om ordning och reda har lett till att man vunnit världsmästerskapet i enduranceracing – ”FIM Endurance World Championship” – 2009 och 2023. I skrivande stund och efter tre deltävlingar leder man 2024 års mästerskap. Trea på Le Mans i Frankrike, seger på Spa i Belgien och trea på japanska Suzuka.

De Yamaha YZF-R1 som YART tävlade och vann med i VM 2018 och 2019.
Lock tillverkat av Stäubli som ligger två timmar bort längs motorväg A6.
Specifikation enligt VM-reglementet för endurance-racing kan se imponerande ut, men har större likheter med original än Superbike.

Mandy Kainz är chef för YART och visar mig runt i de omfattande lokalerna, vars utställningslokal där bilderna här är tagna, blott utgör en mindre del av helheten. I ett stort intilliggande utrymme färdigställer man många av de nyckelfärdiga tävlingsmotorcyklar som man säljer till både privatpersoner och tävlingsteam. Det är YZF-R1, YZF-R6 och sedan relativt nyligen YZF-R7. Den senare är inte lika populär, berättar Mandy och menar att det beror på att den kostar mycket trots ganska blygsamma prestanda.

Inte en endurance-racer, utan den YZF-750SP som Colin Edwards tävlade med i Superbike-VM 1997.
Torrkoppling var inte standard ens på SP-modellen, men ingick i det japanska tävlingskitet.
Här syns bland annat förbättrad åtkomst till det främre primärdrevet och inpassning för tävlingskitets torrkoppling.

Så hög är den kompetens man besitter och så gott anseende har YART, att flera av företagets kunder tävlar i MotoGP och F1. Mandy nämner bland andra Pankl och jag måste tillstå att det är ett företag som jag inte känner till.

1998, 1999 och 2000 körde Haga Yamaha YZF-R7 i Superbike-VM.
”Kensuke” är förnamnet på Noriyuki Hagas äldre bror. Sjundeplats i 250-klassen i japans GP på Suzuka 1996. Trettiotre sekunder efter segraren Biaggi. Inte så illa.
Hagas Yamaha R7 hade förstås som alla riktiga tävlingsmotorcyklar torrkoppling.

Allra flest hästkrafter hade motorcyklarna omkring 2011 när de gamla reglerna ännu praktiserades, berättar Mandy.

”VR46” på den gula lappen antyder vem som körde den motorcykel med fyrcylindrig radmotor som det här avgassystemet satt på.
Lite tydligare här att denna ljuddämpare tillhörde en av de Yamaha R1 som 2009 års världsmästare i SuperBike använde.

Eftersom man har så goda kontakter med Yamaha i Japan finns i utställningslokalen en del delar från de 500-tvåtaktare som Yamaha tävlade med under 1990-talet. Dekor, form och tävlingsnummer är tillräckligt för att jag ska förstå vad det var för motorcyklar och vilka dess förare var. Den som har möjlighet och uppskattar hög omsorg för detaljer blir sannolikt inte besviken av ett besök på YART i Heimschuh.

Vilken nordamerikansk och japansk förare som körde de tvåtaktare vars bakdelar syns här går att identifiera här och här.

Vad det är: Tillverkare av tävlingsmotorcyklar. Vad det heter: YART. Land som den ligger i: Österrike. Sajt på nätet: yart.com. E-post: klicka här!

Previous article
Next article
Lars Johansson
Lars Johansson
Psykolog som visserligen är snäll, men som kör under 1.40 på Anderstorp och med marginal under minuten på Gelleråsen. Planerar bandag på Mugello.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles