Det fina med att vara nybörjare på hojåkning är att det finns så mycket bra och roliga modeller ackumulerade ända sedan början av 1990-talet. Inte ens en mycket snäv budget är ett hinder för att köpa en rolig hoj. Det finns även många nyare modeller som är lättkörda, men ändå med effekt och kapacitet att kunna utmana dig i takt med att du utvecklas som förare och ställer högre krav. Här hittar du ett urval bland hojar som har mellan sjuttio och ungefär hundra hästkrafter och som är både mångsidiga och roliga. Dessutom i sex olika prisklasser för att passa både dig som avlönas av CSN och dig som kan blicka tillbaks på den perioden i livet. Ta med en kompis som kan något om motorcyklar när du tänkt slå till och tänk på att det som verkar för bra för att vara sant ibland också är det. Eller ett fynd.
Honda CBR 600 F

En helt ny typ av motorcykel när den kom redan 1987 och fortfarande oerhört mycket hoj för pengarna 2025. Honda kan knappast ha varit mer nöjda när de tog emot marknadens omdömen efter lanseringen. Visserligen hade CBR 600 F design som var helt ny för världen när den kom som årsmodell 1987, kåpan sluter tätt mot tanken och motorn går bara att skymta, men vad som imponerade redan med den allra första årsmodellen, var kombinationen låg vikt och stabilitet. Före CBR 600 F hade dessa två egenskaper i stort sett varit varandras motsatser och modellen sopade inte överraskande banan med konkurrenterna. Ramen (som inte syns under kåporna) är trots den låga vikten tillverkad av fyrkantsprofiler av stål. Motorn är en vätskekyld radfyra som ger 85 hästkrafter i första årsmodellen, men uppdaterades redan 1989 till 93 hästar. Kraften kommer sent och många upplever den som tvåtaktsmässig i det här avseendet. Om det är underhållande eller inte är en smaksak. Ärliga 230 km/h var en grymt hög toppfart i slutet på åttiotalet och med med 94 hästar är det faktiskt imponerande – designen fungerar! Bromsarna beskrev många som ”superbromsar” när de testades i början av 90-talet och de har onekligen ett helt annat grepp än föregående modeller: CBR 600 F stannade från 100 km/h på korta 35 meter. Fin komfort och bra körställning framhöll vi som framträdande egenskaper när vi testade modellen, men kåpglaset är lågt. Sadelhöjden är ovanligt låg på de första årsmodellerna, vilket gör de perfekta för många under 170 cm. Med åren har modellen sjunkit i pris till nivåer som idag gör den till ett verkligt klipp.
Motortyp: Fyrcylindrig radmotor, 4-takt, vätskekyld, 4 vent/cyl, DOHC. Cylindervolym: 599 cm³. Borrning/slag: 63/48 mm. Effekt: 85 hk/11 000 rpm. Vridmoment: 60 Nm/8 500 rpm. Växlar: 6. Hjulbas: 1 410 mm. Sadelhöjd: 765 mm. Vikt utan bränsle: 189 kg. Bränslekapacitet: 16 liter.
Plus: Lättkörd motor. Fint vrid. Stabil och bekväm. Hög driftsäkerhet.
Minus: Fjädringen lite mjuk.
Honda Hornet 600

Honda Hornet är en modern klassiker som är känd för att vara både extremt rolig och extremt lättkörd. Honda har på ett mycket skickligt sätt dolt det faktum att Hornet 600 är konstruerad på ett mycket kostnadsbesparande sätt. Motorn är hämtad från CBR 600 F årsmodell 1995 och ramen utgörs av en grov fyrkantsprofil i stål som löper från styrhuvudet, under tanken och ner mot svingens infästning. Det som har gjort Hornet 600 så ofantligt populär sedan första årsmodellen 1998, är att Honda har lyckats bygga en billig motorcykel som också är snygg och väldigt rolig att köra. Dessutom har den, på grund av sin enkelhet och beprövade teknik, utomordentligt hög driftsäkerhet. CBR 600-motorn med förgasare behöver varv för att påminna föraren om sitt rejsiga ursprung, men Honda har som vanligt fått den att gå mjukt och fint ända från tomgång upp till rödmarkeringen vid 12 000 varv. Chassit är både stadigt och lättsvängt och längs kurviga vägar är Hornet i sitt esse. Eftersom ljuddämparen har den ovanliga placeringen högt upp på förarens vänstra sida, är markfrigången aldrig något som hämmar kurvtagningen. Däremot gör det att packning blir knepigt att surra och att sidoväskor knappast går att använda. Före årsmodell 2000 sitter en 16-tumsfälg på den främre hjulaxeln – ett arv från CBR 900 RR – vilket är viktigt att komma ihåg när det är dags att köpa nytt framdäck. Den nedre gaffelkronan är rostbenägen och avgasrören blir lätt missfärgade; några mer alarmerande varningar än så finns inte.
Motortyp: Fyrcylindrig radmotor, 4-takt, vätskekyld, 4 vent/cyl, DOHC. Cylindervolym: 599 cm³. Borrning/slag: 63/48 mm. Effekt: 98 hk/12 000 rpm. Vridmoment: 67 Nm/10 000 rpm. Antal växlar: 6. Hjulbas: 1 425 mm. Sadelhöjd: 790 mm. Vikt utan bränsle: 176 kg. Bränslekapacitet: 16 liter.
Plus: Drar rejält när den varvas. Oerhört smidig, lättsvängd och lättkörd. Harmonisk estetik.
Minus: Motorn måste varvas. Utan kåpa blir längre motorvägsetapper påfrestande.
Kawasaki ER-6

ER-6 mötte inga jubel när den visades på hösten 2006 men skulle starta en ny trend bland Europas motorcyklister. Visst hade vi sett det förut när Kawasaki presenterade sin kåplösa (nåja, i stort sett) parallelltwin med upprätt körställning, riktad mot förare med praktiska behov. ER-5 från mitten av 90-talet mötte inga större ovationer och det gjorde inte heller ER-6 när den visades på mässan i Milano hösten 2006. Reaktionen på marknaden blev den motsatta och Kawasaki ER-6 var den mest sålda modellen i Sverige fler säsonger i rad. Den bränsleinsprutade parallelltwinnen överraskar med sitt breda på effektregistret och rappa gasrespons. Den både drar från botten och levererar på topp (rödmarkering vid 11 000 varv) – det är en mycket underhållande motor som känns större än sina 649 kubik. ER-6 är väldigt lättmanövrerad och smidig, både i staden och i hög fart genom en serie kurvor. Det är först vid bandagsförhållanden som fjädringen börjar avslöja att den är avsedd för landsväg och behöver uppgraderas för att klara verkligt inspirerad körning. Bromsskivorna fram är av wave-typ och har klassledande bett. Körställningen brukar vara omtyckt både bland långa och kortare förare; sitthöjden är relativt låg och en ytterligare lägre sadel finns att köpa. Instrumenteringen är ett lite udda hopkok av analogt och digitalt och saknar varningslampa för låg bränslenivå. Det gäller alltså att hålla koll på den vertikala svarta stapeln av bensinklossar på panelen.
Motortyp: Tvåcylindrig radmotor, 4-takt, vätskekyld, 4 vent/cyl, DOHC. Cylindervolym: 649 cm³. Borrning/slag: 83/60 mm. Effekt: 72 hk/8 500 rpm. Vridmoment: 66 Nm/7 000 rpm. Antal växlar: 6. Hjulbas: 1 405 mm. Sadelhöjd: 785 mm. Vikt utan bränsle: 174 kg. Bränslekapacitet: 15,5 liter.
Plus: Rapp och flexibel motor. Lättsvängd. Kul att köra!
Minus: Hackar lite osnyggt på låga varv.
Kawasaki ZZR 600

Nostalgikern, du med liten budget, sexhundraradfyraentusiasten eller du som älskar motorcyklar med mycket kåpor – det här är för dig. Kawasaki ZZR 600 föddes 1991 och är en modell som börjar falla i glömska sedan dess modellbeteckning och koncept har lagts till handlingarna hos den japanska tillverkaren. Inte desto mindre är det en härlig motorcykel som ger vansinnigt mycket för pengarna. Det går att hitta välskötta exemplar för tjugotusen kronor och mer motorcykel per krona är svårt att föreställa sig. Motorn är en högvarvig radfyra som enligt tillverkaren lämnar 100 hästkrafter vid 12 500 varv (rödmarkerad vid 14 000) och matas med bränsle av fyra förgasare och Kawasakis tidiga system för trycksatt luftburk. Den har visat sig driftsäker trots sin för tiden höga trimningsgrad och det är svårt att hålla sig för skratt när det vrålar på sitt typiskt hysteriska vis mot rödmarkeringen. Samtidigt är ZZR 600 välartad som Daniel Westling och i den skulpterade och mjuka sadeln, bakom den breda inklädnaden och med utsikt mot de jättestora runda mätartavlorna (och digital klocka), kan du sitta hela dagen och plötsligt upptäcka att det står ”Salzburg” på vägskyltarna. Eftersom även fjädringen är anpassad för komfort kan det bli gungigt att pressa ZZR 600 längs kurviga vägar. Men bromsarna nyper riktigt bra – anpassade för toppfarten på 237 km/t. Packningen kan surras med hjälp av fyra krokar som fälls ut ur sidorna på den bakre kåpan. Centralstöd är en ytterligare praktisk detalj på långresa, både när packningen ska av och på och kedjan sprayas. Den enda avsevärda uppgraderingen kom redan till 1993 när chassi, instrumentering, kåpor, ljuddämpare och motorinställningar förnyades.
Motortyp: Fyrcylindrig radmotor, 4-takt, vätskekyld, 4 vent/cyl, DOHC. Cylindervolym: 599 cm³. Borrning/slag: 64/46,6 mm. Effekt: 98 hk/11 500 rpm. Vridmoment: 64 Nm/9 500 rpm. Antal växlar: 6. Hjulbas: 1 399 mm. Sadelhöjd: 780 mm. Fulltankad vikt: 216 kg. Bränslekapacitet: 18 liter.
Plus: Härlig motor med både mellanregister och toppeffekt. Bromsarna. Bra kåpa.
Minus: Klen i botten.
Suzuki SV 650

Ett ganska ovanligt och väldigt trevligt koncept som skulle ha kunnat vara vanligare. Här får du tillräckligt med motor för att komma över tvåhundra, kunna hålla mer än jämnt tempo med R1-förare längs kurviga hojvägar och blåsa ifrån allt annat på fyra hjul. De som har provat kan intyga att en mellanklasstwin i ett lättsvängt chassi är en riktigt fin kombination. Suzuki SV 650 kom som årsmodell 1999 och erbjöd mycket körglädje i ett tekniskt okomplicerat chassi till ett fördelaktigt pris. Motorn är en vätskekyld V-twin på 645 kubik som ger 74 uppmätta hästar och lika mycket vrid som en fyrcylindrig sexhundra, men betydligt tidigare i vartalsregistret. Med tanke på sin relativt måttliga cylindervolym är Suzukimotorn överraskande flexibel. Den drar direkt och starkt från de flesta varvtal och i de flesta fall går det bra att göra omkörningar på sexans växel. Den får ett ännu finare register och låter ljuvligt med ett mer öppet avgassystem och fetare förgasarbestyckning. Invervallet för ventiljustering är 2 400 mil. Ram och sving är tillverkade av aluminium och upplevs som tillräckligt gedigna, medan fjädringen fram är en av modellens svagheter. Gaffeln är väl mjuk och dyker rejält vid kraftig inbromsning. Eftersom den inte är justerbar rekommenderas att fjädrarna byts ut mot styvare versioner från till exempel Öhlins och att gaffelolja med mer trögflytande viskositet används. Det är lätt att gilla blandningen av mullig V-twin med ett lätt och smidigt chassi. Suzuki SV 650 är ett utmärkt val för den som letar efter en lättkörd hoj med högt underhållningsvärde.
Motortyp: Tvåcylindrig vinkelmotor, 4-takt, vätskekyld, 4 vent/cyl, DOHC. Cylindervolym: 645 cm³. Borrning/slag: 81/62,6 mm. Effekt: 72 hk/9 000 rpm. Vridmoment: 64 Nm/7 200 rpm. Antal växlar: 6. Hjulbas: 1 420 mm. Sadelhöjd: 800 mm. Fulltankad vikt: 189 kg. Bränslekapacitet: 17 liter.
Plus: Skön motor med fint register. Lättkörd. Billiga reservdelar.
Minus: Den mjuka fjädringen fram.
Yamaha FZ6

Yamaha FZ6 är en skön blandning av gullegull och rock ‘n’ roll. En hoj för både Ernst Kirchsteiger och hans kusin som spelar bas i ett dödsmetallband. När Fazer 600, en av Yamahas mest populära mellanklasshojar någonsin, inte längre klarade EU´s avgaskrav 2003, ersattes den med en från grunden ny motorcykel: FZ6. Den nya modellen bestyckades med en vridmomentsförstärkt R6-motor vars toppeffekt är mer än tillräcklig och med ett mellanregister som hetsiga R6 önskar sig i hemlighet. Men visst, om du verkligen vill lägga dina kompisar bakom dig längs en raka eller från ett rödljus, måste du varva motorn till rödmarkeringen vid 14 000, men vad är egentligen problemet med det? Det låter fantastiskt och går som sjutton. Stålrörsramen från den tidigare modellen har ersatts av en mycket stadig aluminumram och tillsammans med sporthojsdimensioner på fälgar och däck (180 bak), smart fjädring och låg vikt (bara 186 kilo) är det svårt att begära något mer längs kurviga vägar; FZ6 älskar knäskrap och motorn spinner förnöjsamt när du låter den ligga på trean och jobba mellan niotusen och rött. Även bromsarna kommer från R6 och biter suveränt. Instrumenteringen är ett barn av sin tid med analog varvräknare och ett digitalt fönster för hastighet, men utan några extrafunktioner. Växellägesindikator saknas. Driftsäkerheten håller sedvanligt hög japansk nivå och barnsjukdomar saknas. Finns både med och utan halvkåpa och ABS.
Motortyp: Fyrcylindrig radmotor, 4-takt, vätskekyld, 4 vent/cyl, DOHC. Cylindervolym: 599 cm³. Borrning/slag: 65,5/44,5 mm. Effekt: 98 hk/12 000 rpm. Vridmoment: 63 Nm/10 000 rpm. Antal växlar: 6. Hjulbas: 1 440 mm. Sadelhöjd: 795 mm. Vikt utan bränsle: 187 kg. Bränslekapacitet: 19 liter.
Plus: R6-motor. Lätt, snabb och rolig.
Minus: Fjädringen inte helt justerbar. Svingen har ett simpelt utseende.