Top 5 This Week

Related Posts

KTM Enduro 690 R

En kompromiss mellan enduro och landsväg blev en omåttligt populär grushoj. Är du av samma tuffa virke? Våra svenska grusvägar har en alldeles speciell dragningskraft på motorcyklister och det är lätt att förstå varför. Det finförgrenade nätverket av grusvägar i alla hörn av vårt land gör att man enkelt kan komma mycket nära naturen på ett sätt som inte är möjligt med bil. En av de allra bästa motorcyklarna att göra detta med är tveklöst KTM 690 Enduro R. Från början fanns modellen i både ett E- och R-utförandel, där R var den med lite mer terränganpassad specifikation. Sedan modellåret 2012 finns enbart R-versionen och det är den som avses i den här texten. Det ska sägas direkt: det här är inte en bekväm motorcykel. Den är till och med ganska obekväm. Sadeln är smal och hård och motorns vibrationer känns tydligt i både händer, fötter och bak.

Här sitter man inte gärna vid längre transporter. Sadeln är ökänt stenhård, men som tur är lätt att förbättra.

Men det fina som många har upptäckt är att de kvaliteter som har gjort Enduro 690 R till en så väldigt populär motorcykel snabbt kompenserar för komfortbristen. 690 R är byggd för att tåla stryk och tuffa tag i mlijöer som en frisk förare aldrig skulle köra en landsvägsregistrerad motorcykel. Chassit är både bergstadigt och smidigt utan att det syns alltför mycket på vågen (152 kilo fulltankad). Ett stort skäl till den hejdlöst snabba framfarten har motorn; den ger massor av kraft – ärliga mätningar har visat hela 51 hästkrafter på bakhjulet. Dessutom utan att vara speciell törstig. 690 Enduro drar omkring 0,5 liter / milen vid aktiv körning. Faktum är att 690 Enduro har i stort sett identisk acceleration på högsta växeln som nära dubbelt så starka KTM 990 Adventure. Det säger en del om hur snabb den är och att trimning av Enduro 690 R framför allt handlar om att lätta och finjustera chassit. Bland solens fläckar märks framför allt detaljer som är mer eller mindre nödvändiga att byta ut eller rätta till beroende på förarens ambitioner och noggrannhet.

Belysningens duglighet har varierat en del över årsmodellerna, men ingen duger egentligen för den som
tänker använda sin KTM i terrängen. Byt ut och komplettera!

Utväxlingen är alldeles för hög för den som har tänkt köra mycket i skogen. Ett kugg mindre framdrev tycker många fungerar bättre. Strömbrytaren som slår av tändningen om stödet går ner krånglar ibland, vilket har den irriterande effekten att motorn plötsligt stannar. Många upplever att styret i originalutförande är lite för lågt för aktiv körning. Det kan kännas knepigt att stå upp och köra och att förflytta vikten framåt. Att höja styret 2–4 centimeter tycker många innebär en stor förbättring och man kan åstadkomma detta på några olika sätt. Enklast och billigast är att montera halvmånsformade distanser (”risers”) i styrets under fäste på gaffelkronan. Risers kostar från omkring 500 kronor för en uppsättning. Föraren sitter högt på Enduro 690 R och det kan vara på gränsen till alltför högt för att få ordentlig kontakt med marken när det behövs. En alternativ sadel kan hjälpa.

Vindskydd är något som många Enduro 690-ägare ser till att skaffa sig. Det skyddar även mot stenskott från färdkamraternas bakdäck.

Det saknas helt vindskydd och detta upplever många som besvärande under förflyttningar i högre hastighet. Det är lätt att avhjälpa med de många vindrutor som både KTM och andra tillverkare tillhandahåller. Bekvämare sadel är annars det enklaste sättet att förbätta komforten. KTM Powerparts och amerikanska Seatconcepts är två vanliga leverantörer för gladare bakdelar. Bredare fotpinnar förbättrar också komforten och det finns speciella styren och risers som minskar vibrationer i händerna.

Här syns bromspedalen som är benägen att gå sönder och lossna. Byt helst ut den innan detta händer. Rejäl hasplåt är annat högprioriterat.

Bromspedalen har en förmåga att skadas vid marksyningar och den kan på köpet skada höger motorkåpa. Ett tips är att byta ut originalets bromspedal mot en av heavy duty-typ som inte bara är mer hållfast, utan som dessutom går att fästa med najtråd i hasplåten så att den inte försvinner i terrängen om den skulle vibrera loss. Inte nog med att den originalmonterade bromspedalen har en benägenhet att böjas och gå av. Om den böjs kan själva fästet som pedalen är monterad i knäckas. Det kan bli både dyrt och försätta dig i en besvärlig sitution om du befinner dig långt ifrån en verkstad. Innan du råkar ut för tråkigheter bör du ersätta originalets bromspedal med en av de många och smarta alternativ som du kommer hitta när du söker.

Både gaffelns förspänning och returdämpning är justerbar.

Det finns gott om fabrikat som tillverkar ljuddämpare och avgassystem till Enduro 690 R. Den främsta nyttan med att byta ut originalets ljuddämpare är inte fler hästkrafter, utan minska risken att bränna sig på den glödheta original-ljuddämparen. Den blir ovanligt het och när du ska lyfta upp hojen ur ett dike eller lera får du verkligen akta så att du inte bränner dig. Elsystemet är inte lika skyddat för moder natur som man skulle kunna förvänta sig med tanke på motorcykelns tänkta användningsområde. Kabelstammar är relativt oskyddade för friktion och den som vill förebygga tråkigheter har en del att göra i det egna garaget i det här avseendet; det kan löna sig.

ABS är originalmonterat från och med årsmodell 2014. Den enkla bromsskivan på 300 millimeter greppas av ett kraftigt fyrkolvsok och duger gott för både grus och asfalt.

Bromsarna håller mycket hög kvalitet; en stor 300-millimetersskiva fram greppas av fyrkolvsok från Brembo. Från årsmodell 2014 är ABS (avstängbar) originalmonterat. Till årsmodell 2012 fick Enduro 690 R större borrning, från 80 till 84 millimeter, vilket ökade slagvolymen från 654 till fulla 690 kubik. Sätet fick samtidigt ny form och blev lite bredare, vilket förbättrade komforten en del.

Om du ska montera av eller montera fler delar beror på hur du har tänkt använda din 690.

Den enda återkallelse som KTM har utfärdat för Enduro 690 R avser bromspedalen som inte skruvades fast ordentligt på ett fåtal exemplar tillverkade mellan slutet av 2013 och våren 2014. Den största förändringen av modellen skedde inför modellåret 2014. Motorn byttes ut till den som sitter i 690 Duke, vilket innebar ride-by-wire istället för gasvajer, dubbla tändstift, ny luftburk och ny ECU. En annan förändring till 2014 var att gaffelns kompression justeras högst upp på det ena benet och fjäderförspänningen på det andra. Den råbarkade charmen faller inte alla i smaken, men det svenska grusvägsnätet forceras knappast snabbare med någon annan motorcykel än KTM Enduro 690 R.

Motortyp: Encylindrig, 4-takt, vätskekyld, 4 vent/cyl, DOHC. Cylindervolym: 690 cm³. Borrning/slag: 102/84,5 mm. Kompression: 11,8:1. Effekt: 67 hk/7 500 rpm. Vridmoment: 64 Nm/6 000 rpm. Bränslesystem: Insprutning med 42 mm spjällhus. Koppling: Våt, flerskivig. Växlar: 6. Drivning: Kedja. Ram: Rörtyp av stål. Hjulbas: 1 504 mm. Sadelhöjd: 910 mm. Broms fram: En 300 mm-skiva, fyrkolvsok. Broms bak: 245 mm-skiva, enkolvsok. Däck bak: 140/80 – 18. Däck fram: 90/90 – 21. Vikt utan bränsle: 143 kg. Bränslekapacitet: 12 liter.

Plus: Kraftfull motor. Mångsidighet. Stort utbud av tillbehör.
Minus: Motorvibrationer. Hård sadel. Generell driftsäkerhet.

BMW G 650 X Challenge

En lite ovanlig modell på svenska grusvägar som visades 2007 och som lanserades som årsmodell 2008. Som sin extremt coola kusin HP2 Enduro har G 650 X Challenge luftfjädring bak som har visat sig fungera minst olika bra som fjädringen på Enduro 690 R. Om du har möjlighet, försök hitta ett exemplar med avstängbar ABS (fanns som tillbehör). Motorn kommer från F 650 och är en välbeprövad spis med tillräcklig kraft, men i vissa fall också med en benägna att tjuvstanna. 18-tumsfälgen bak är redo för endurodäck och i blickfånget finns digital instrumentering utan varvräknare. Den vattenkylda motorn med insprutning är den välkända Rotaxkonstruktionen som har prisats både för sin tillförlitlighet och för sitt flexibla effektregister. G 650 X Challenge utrustas inte sällan med rallykåpor och används i tävlingar över längre distanser i svår terräng.

Plus: Fjädringen. Ergonomin.
Minus: Motorn saknar udd på topp.

Motortyp: Encylindrig, 4-takt, vätskekyld, 4 vent/cyl, DOHC. Cylindervolym: 652 cm³. Borrning/slag: 100/83 mm. Effekt: 53 hk/7 000 rpm. Vridmoment: 60 Nm/5 250 rpm. Koppling: Våt, flerskivig. Hjulbas: 1 500 mm. Sadelhöjd: 930 mm. Vikt utan bränsle: 144 kg. Bränslekapacitet: 9,5 liter.

Honda XR 650 R

Hondas råbarkade grushoj debuterade som årsmodell 2000 och blev snabbt en svensk storsäljare. Med en fulltankad vikt på 144 kilo och nära 50 hk på bakhjulet är den ett prisvärt alternativ till Enduro 690 R. En uppenbar nackdel med Hondan är att den saknar elstart, men att kickstarta motorn är faktiskt inte så svårt och de få elstart-kit som finns kostar och väger åtskillilgt. Tidiga exemplar drabbades ibland av kopplingshaveri orsakade av en dåligt fungerande bussning. Kan vara idé att beställa och montera en bussning med ny förbättrad specifikation: artikelnummer 22116-MBN-671.

Plus: Driftsäker. Stark.
Minus: Saknar elstart.

Motortyp: Encylindrig, 4-takt, vätskekyld, 4 vent/cyl, SOHC. Cylindervolym: 644 cm³. Borrning/slag: 100/82,6 mm. Effekt: 61 hk/6 750 rpm. Vridmoment: 64 Nm/5 500 rpm. Koppling: Våt, flerskivig. Hjulbas: 1 425 mm. Sadelhöjd: 939 mm. Vikt utan bränsle: 133 kg. Bränslekapacitet: 9,8 liter.

Yamaha XT 660 Z Ténéré

Ett tryggt val om du tycker att den orange maskinens sadel är för hård och att motorn vibrerar för mycket. Men priset för ett ordentligt vindskydd, en tank som rymmer 23 liter bensin och fjädring som elegant sväljer ojämnheter är drygt 50 extra kilo. Riktigt bra bromsar (med ABS) som stannar Yamahan på mycket korta 38,5 meter från 100 km/h. Yamaha har inte utfärdat några återkallelser för modellen och om man frågar aktiva  förare som har valt 660 Ténéré får man mycket sällan höra om driftstopp. Men motorn har många slumrande hästar som går att släppa loss. O2-elimintator är mycket vanligt och belönande. En annan typ av hoj än den råa KTM:en och alla vill faktiskt inte försumma bekvämlighet på grusvägarna. Det finns gott om delar och tillbehör för att förfina och utveckla Ténérén efter egna mål.

Plus: Komfort. Utseendet. Lättkörd. Stor tank.
Minus: Effekten. Originalfjädringen.

Motortyp: Encylindrig, 4-takt, vätskekyld, 4 vent/cyl, SOHC. Cylindervolym: 659 cm³. Borrning/slag: 100/84 mm. Effekt: 48 hk/6 000 rpm. Vridmoment: 58 Nm/5 250 rpm. Koppling: Våt, flerskivig. Hjulbas: 1 505 mm. Sadelhöjd: 865 mm. Vikt utan bränsle: 183 kg. Bränslekapacitet: 22 liter.

Yamaha WR 250 F

Ett alternativ för dig som gillar smidiga och lättkörda hojar, men som inte vill tumma på terrängegenskaperna. Oförändrad sedan debutsäsongen 2008, försedd med plasttank, 18-tumsfälg bak (så att du kan montera endurodäck) och elstart. Motorn med insprutning ger omkring 27 hästkrafter på bakhjulet, vilket räcker förvånansvärt långt i tekniskt krävande miljöer, men även längs grusvägar om föraren kan sina saker. Men med lite drygt hälften av de österrikiska hästkrafterna är Yamahan förstås varken någon vild wheelie- eller sladdmaskin. Motorn som drev förra generationens 250-enduro gör med lite mildare specifikation ett mycket bra jobb i WR 250 R. Att jaga högre toppeffekt har visat sig vara svårt och dyrt. Inga återkallelser har utfärdats för WR 250 F.

Plus: Smidig. Lättkörd. Lätt. Driftsäker.
Minus: Ett underskott av hästkrafter i vissa miljöer.

Motortyp: Encylindrig, 4-takt, vätskekyld, 4 vent/cyl, SOHC. Cylindervolym: 249 cm³. Borrning/slag: 77/53,6 mm. Effekt: 31 hk/10 000 rpm. Vridmoment: 24 Nm/8 000 rpm. Koppling: Våt, flerskivig. Hjulbas: 1 420 mm. Sadelhöjd: 930 mm. Fulltankad vikt: 134 kg. Bränslekapacitet: 7,6 liter.

Tobias Bovin
Tobias Bovin
Leg. psykolog med soft spot för allt som går fort.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles